Belgische primeur voor Longin Service uit Rotselaar: digitale inspectiebus met zonnepanelen voor controle van riolen

Longin Service uit Rotselaar schakelt opnieuw een versnelling hoger om een significante bijdrage te leveren aan milieu en klimaat. Sinds kort zet het bedrijf -dat gespecialiseerd is in het inspecteren en reinigen van riolen- een nieuw wapen in: een digitale inspectiebus met zonnepanelen als voedingsbron. “Het neusje van de zalm en meteen een primeur voor ons land”, vertelt Bert Longin.

Van openbare tot industriële reiniging en van afvalstoffentransport tot het inspecteren en reinigen van riolen en afvoerbuizen…Het Rotselaarse bedrijf Longin Service heeft het allemaal in de aanbieding en één rode -maak daar gerust groene van- draad valt erg op in dat verhaal: de innoverende aanpak van Longin Service. In het recente verleden kondigde Bert Longin al vaker maatregelen en initiatieven aan om de dienstverlening van het bedrijf te verbeteren met ecologische milieutechnieken en vandaag doet hij dat opnieuw, nota bene met een Belgische primeur. “Zopas mochten we een nieuwe digitale inspectiebus in ontvangst nemen en dat is toch een erg bijzonder exemplaar”, vertelt Bert Longin. “Het gaat meer concreet over een op maat gemaakte inspectiebus die voorzien is van zonnepanelen op het dak. Die voeden de batterijen en bijgevolg hoor je geen irritant zoemend geluid meer als de inspectiebus ergens op het terrein aan het werk is om riolen te inspecteren. Of ook: geen geluidsoverlast meer voor omwonenden en dat is naast de winst voor het klimaat en het milieu toch een mooie verbetering. Het gaat om een investering van 250.000 euro. Bij de nieuwe inspectiebus hoort ook een ‘state of the art’ digitale putscanner van 38.000 euro. Op één minuut tijd maakt die scanner 2.000 beelden in een rioolput. Vrijwel meteen krijgen we een digitaal verslag van de opnames. Longin Service is het eerste bedrijf in België dat aan de slag gaat met een digitale rioolputscanner. We spreken hier echt over het neusje van de zalm."

Laat het duidelijk zijn: Longin Service heeft de trein naar de toekomst niet gemist. Toch blijft het voor bedrijven in de industrie en de bouw niet zo evident om mee in het ecologische verhaal te stappen. “Je zou het onontgonnen gebied kunnen noemen”, aldus Bert Longin. “Longin Service zet al vele jaren in op meer duurzaamheid en op een lagere CO2-uitstoot. Onze rioolwagen draait bijvoorbeeld niet langer heel de tijd op een dieselmotor. We halen ook vervuild water uit de riolen en dat recycleren we meteen ter plaatse voor de reiniging. Dat zijn veelbelovende initiatieven die onze wereld een betere toekomst oplevert maar het is niet altijd evident om milieuverbeterende technieken toe te passen in de sector van de zware industrie. De juiste oplossing vinden, is niet altijd gemakkelijk maar moeilijk gaat ook. Hebben we iets nodig en vinden we het niet op de markt? Dan bedenken we het zelf! Zo creëerden we zelf ons KWS Eco System om bij het onderhoud van tankstations ter plaatse de afvalstoffen van het water te scheiden. Een oplossing die liefst 80% water bespaart…Ik wil niet overdrijven maar soms is Longin Service te vernieuwend op een kleine markt. Maar ondanks alle hindernissen die we tegenkomen, gaan we door op de ingeslagen weg. We blijven met overtuiging investeren in groene oplossingen. Ik ben erg fier dat we met onze nieuwe digitale inspectiebus met zonnepanelen alweer een stap in de goede richting hebben gezet.”

7 maart 2023

Belgische primeur voor Longin Service uit Rotselaar: digitale inspectiebus met zonnepanelen voor controle van riolen
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x